Annons: PP Pension
Anders Nilsson, chefredaktör och ansvarig utgivare på Nerikes Allehanda

”Det är inget fel på journalistiken eller efterfrågan”

Året som gått...

Det konsumeras mer journalistik än någonsin, men nu måste mediehusen bättre lyckas kapitalisera på intresset, säger Anders Nilsson, chefredaktör och ansvarig utgivare Nerikes Allehanda.

Vad var 2018 års stora mediehändelse?

– Valet och framför allt valresultatet. Det har upptagit större delen av året för de flesta medier. Inget media kunde förutspå att vi skulle fira jul utan en ny regering. Inget media kunde heller ana hur svårt det är att hålla liv i en bevakning kring en regeringsbildning.

Vad var årets viktigaste publicering?

– NA avslöjade omfattande brister inom ett större äldreboende. Myror, stickande mögellukt och ruttna tak. Personalen åt allergimedicin för att kunna jobba. När vd:n för fastighetsbolaget läste artikeln gick han ut och lovade att hela fastigheten skulle totalrenoveras. Lokal journalistik som gör viktig och direkt skillnad i samhället.

Vad var sämst under året?

– Resultatet av vår medarbetarenkät som visar att var fjärde medarbetare på redaktionen har varit utsatt för hot och kränkningar när de arbetat ute på fältet.

Om du ska titta framåt; vad kommer prägla branschen 2019?

– Det har aldrig konsumerats så mycket journalistik som i dag. Det granskas och avslöjas mer än någonsin. Det är alltså inget fel på journalistiken eller efterfrågan på den. Därför blir det ännu viktigare för de svenska mediehusen att lyckas med den digitala läsaraffären. Något som inte är helt lätt då konkurrensen digitalt är så mycket större.