Annons: PP Pension
Björn Fridén har drivit Mediebruset i två och ett halvt år. Men nu lägger sajten ned. Foto: Yasmine Winberg

Därför lägger Mediebruset ned

Mediebrusets Björn Fridén utesluter inte att någon kan komma att ta över sajten efter gårdagens nedläggningbesked, speciellt eftersom de anser sig lämna ett tomrum.

I går kom beskedet att mediegranskaren Mediebruset lägger ned. Beslutet kommunicerades på sajtens Facebooksida, men aktiviteten hade varit låg under de senaste månaderna. Det är en anledning till beslutet säger Björn Fridén, som drivit sajten tillsammans med Benjamin Ivansson.

– Det är inte en ”mission accomplished”-nedläggning det här. Men saker händer och livet förändras. Benjamin har fått fyrlingar och jag har köpt en säckpipa som jag vill lära mig spela på, säger Björn Fridén skämtsamt.

Han utesluter inte att någon kan komma att ta över sajten framöver.

– Det här är inte första gången Mediebruset läggs ned. Jag tror vi är den tredje generationen som driver den, säger han.

Björn Fridén säger att det saknas någon form av mediegranskare i Sverige, som inte är branschpress.

– I de flesta andra länder, i alla fall de som är större än Sverige, finns en fungerade mediebevakning. Media är en viktig maktfaktor och jag tror den mår bra av att ha någon som granskar den, säger han.

Enligt Björn Fridén härstammar nästan alla problem som Mediebruset pekat på från samma faktorer som sätter press på journalister.

– Det är ungefär samma saker som kommer och går. Det är nästan alltid kraftigt förändrad affärsmodell och kraftigt minskade intäkter som ligger bakom de fel som begås. Om det finns någon som granskar dem kan det användas som ett argument mot ens chefer för att kunna göra saker mer genomarbetade, för att slippa kritik, säger han.

Mediebruset har fått kritik från personer i branschen för att inte förstå hur media fungerar. Björn Fridén håller dock inte med om det.

– Jag förstår inte vad det är som är så avancerat att ingen utanför redaktionen skulle kunna begripa det. Men det kan vara så att något är logiskt för er på redaktionen – men för alla andra ser det konstigt ut. Det är möjligt att vi inte förstår oss på journalistiken, men det är så här det ser ut utifrån, säger han.