Annons: PP Pension

Borgerlig opinionsbildningssajt lägger ned

Morgonkollen

Idagora, som samlat ledartexter från 50 olika tidningar med ledarsidor till höger om mitten, stänger ned. Fler betalväggar och mer borgerlig opinionsbildning nämns som anledningar till att de slutar driva sajten.

Idagora startades 2015 och syftade till att samla ledartexter från landets borgerliga tidningar och sprida dessa i sociala medier. Siktet var främst inställt på valet 2018, och att öka den borgerliga opinionsbildningen inför det att svenskarna gick till urnorna, skriver Henrik Sundbom, chefredaktör för tidningen i en avskedstext.

Nedskärningarna i branschen har visserligen även drabbat opinionsjournalistiken de senaste åren, men det pågår en parallell utveckling där det satsas mer på ledarsidorna och dessa används för att profilera tidningen, skriver Henrik Sundbom, som en anledning till att behovet av sajten minskat.

En annan är att ledarredaktionerna själva blivit bättre på att sprida sitt material online, nya regler på twitter som gör det svårare att använda botar för publicering. Dessutom ligger mycket ledarmaterial bakom betalvägg, vilket gör det svårt för Idagoras läsare att få tillgång till allt opinionsmaterial, skriver Henrik Sundbom.