Annons: PP Pension
Patricia Svensson, onlinechef och stf ansvarig utgivare på Hall Media. Foto: Mariell Dahlström

”Aldrig sett så mycket journalistik inför ett val”

Året som gått...

Det var en sällan skådad mängd journalistik som producerades inför valet 2018, även hos lokal media, säger Patricia Svensson, onlinechef och stf ansvarig utgivare Hall Media.

Vad var 2018 års stora mediehändelse?

– Så här känner man kanske egentligen varje gång det är dags att gå till valurnorna, men jag har personligen svårt att se att det har gjorts så mycket journalistik inför ett val som under 2018. Särskilt glädjande är att se hur starkt och omfattande lokalmedierna berättade i år – överallt orkade man prestera granskning och porträtt såväl som debatter inför publik och livesändningar. För egen del känner jag också stolthet över att Hall Media inför valet fattade beslutet att använda annonsintäkterna från SD köpt i våra kanaler till ett stipendium för integration och mångfald. Någonstans är det ännu ett litet exempel på lokalmediernas strävan att delta aktivt för demokratins väl.

Vad var årets viktigaste publicering?

– Att utse en enskild publicering är alltid svårt, men all rapportering som blottlagt den fula kultur som fått spira inom och omkring en av världens finaste kulturinstitutioner är svår att bortse från. Startskottet gick visserligen redan förra hösten genom DN:s viktiga avslöjande om Kulturprofilen – men historien har fortsatt att berättas under 2018 och vi ser ännu inte något slut. Jag ryser fortfarande när jag ser bilderna av Sara Danius när hon arm i arm med Sara Stridsberg lämnar den sargade samlingen – oerhört talande bilder som säger ganska mycket om tidsandan vi befinner oss i.

Vad var sämst under året?

– Globalt att medierna ideligen måste försvara både uppdrag och arbetssätt inför politiker och presidenter – och lokalt att både reportrar och utgivare tvingas leva med effekterna av de politiska ledarnas hetsande mot fria medier. 2018 har vi tvingats till flera polisanmälningar, inte minst efter att Hall Medias ansvarige utgivare Marie Johansson Flyckt utsattes för ett dödshot efter Jönköpings-Postens stora valdebatt i september. Mest beklämmande är att argument och förklaringar sällan hjälper, oavsett hur välgrundade de är – och tyvärr verkar medieskepsis och rent förakt fortsätta få bränsle även nästa år.

Om du ska titta framåt; vad kommer prägla branschen nästa år?

– Mycket kommer naturligtvis även fortsatt att handla om läsaraffären – och om hur erbjudandena ska utformas online. Sannolikt kommer vi att få se fler och ganska stora satsningar på personalisering och gamification i mediehusens frammejslande av digitala prenumerationsmodeller. Jag hoppas – och tror – också att den tekniska utvecklingen kommer att fortsätta att gå hand i hand med satsningar på riktigt bra berättande. Har vi inte journalistiken spelar det ju ingen som helst roll hur smarta sajter, appar och tjänster vi än bygger.