Annons: Mediedagen 2019
Stefan Eklund, chefredaktör BT. Foto: Staffan Löwstedt / SvD.

”En nödvändig satsning”

Året som gått...

Året kommer präglas av en fortsatt satsning på redaktionell kvalitet, vilket är nödvändigt för att svensk media ska kunna fortsätta spela en demokratisk roll, säger Stefan Eklund, chefredaktör Borås Tidning.

Vad var årets stora mediehändelse?

–De, i skrivande stund, pågående försöken att bild en svensk regering. Vi har ett nya politiskt landskap i Sverige, det är oerhört relevant för allmänheten att veta allt om det och för medierna att förklara dess konsekvenser.

Vad var årets viktigaste publicering?
– Inte en, men amerikanska mediers enträgna avslöjanden om Donald Trumps maktmissbruk och inkompetens är beundransvärda och leder förhoppningsvis till hans fall så småningom.

Vad var sämst under året?
– Det ökade politiska trycket mot fri journalistik i Europa och i världen. Det finns sådana tendenser även i Sverige, det gäller att se upp med det. Vi är inte automatiskt värnade här.

Om du ska titta framåt; vad kommer prägla branschen nästa år?
– Fortsatt satsning på redaktionell kvalitet, både vad gäller innehåll och presentation, för att maximera läsaraffären. En sådan satsning är nödvändig om svensk media ska kunna fortsätta att spela en demokratisk roll.