Annons: Mediedagen 2019
Richard Aschberg. Foto: Wikimedia

Efter Aftonbladets granskning: Unionen ändrar sina regler

Aftonbladets kvittogranskning får ytterligare effekter – Unionen skriver nu om sina regler för representation. Reporterduon Richard Aschberg och Mattias Sandberg har fler avslöjanden på lut.

Inför valet var det fyra politiker som tvingades avgå efter att Richard Aschberg och Mattias Sandberg kollat närmare på hur riksdagsledamöterna använt offentliga pengar. Därefter har Aftonbladets reportar kollat närmare på hur fackförbundens toppar använder pengarna – en granskning som nu fått Unionen att ändra sina regler.

”Vi måste våga syna oss själva i sömmarna och därför har förbundsstyrelsen beslutat att inga resor från och med nu ska få göras i business class. Det ska inte heller vara tillåtet att ta semester i samband med internationella tjänsteresor”, säger Unionens ordförande Martin Linder i ett pressmeddelande.

Richard Aschberg berättar att de kom på hur Unionen använde medlemmarnas pengar till lyxresor genom ett tips som de fick efter granskningen av politikerna.

– Vi fick tips om ett annat fackförbund, och efter att vi granskat dem tänkte vi att vi måste granska fler fackförbund. Då hittade vi det här hos Unionen, säger han.

Framöver kommer fler organisationer att synas i sömmarna av Aftonbladets kvittogranskare.

– Vi håller på med flera grejer, och en av dem är ett fackförbund till, säger Richard Aschberg.