Annons: Fojo

Riksdagen röstar om ny public service-skatt

Morgonkollen

I dag röstar riksdagen om regeringens förslag att radio- och tv-avgiften ska ersättas av en ny skatt.

I dag betalar enbart de som har en tv-apparat hemma radio- och tv-avgiften. Men om riksdagen i dag röstar fram regeringens finansieringsförslag kommer radio- och tv-avgiften att ersättas av en individuell public service-avgift. Avgiften, som ska införas den 1 januari 2019, betalas via skattsedeln av som fyllt 18 år och har en beskattningsbar förvärvsinkomst. Hur hög avgiften är baseras på vilken inkomst man har, men alla som tjänar över 13 600 kronor når taket om 1 300 kronor per år.

Kulturutskottet föreslår att riksdagen säger ja till regeringens förslag, men vill se att sändningstillstånden närmast efter att de nya reglerna börjat gälla ska vara i sex år i stället för i tio som föreslås. De nya åttaåriga sändningstillstånden ska därmed gälla från den 1 januari 2026.

Debatten och beslutet kommer att direktsändas på riksdagens webbplats.