Annons: Årets dagstidning 2019

Reutersjournalister överklagar fängelsedom

Den hårt kritiserade domen mot de två Reutersjournalister som sitter fängslade i Myanmar (Burma) överklagas.

I september föll domen mot journalisterna Wa Lone och Kyaw Soe Oo som greps i delstaten Rakhine, i Myanmar (Burma) i december förra året. De två dömdes till sju års fängelse för att ha brutit mot en lag om statshemligheter. Nu överklagas domen, rapporterar The Guardian.

Wa Lone och Kyaw Soe Oo var på plats i Myanmar för att bevaka förföljelsen av rohingyer för nyhetsbyrån Reuters räkning när de greps med hemliga dokument. Enligt journalisterna hade de fått dokumenten av polisen, vilket också bekräftats av en polis. Men rätten gjorde ändå bedömningen att journalisterna haft för avsikt att skada nationen. Domen väckte starka reaktioner och har fördömts av pressfrihetsorganisationer.

Journalisternas advokater hävdar i överklagan att det funnits övertygande bevisning för en polisprovokation och anser därmed att myndigheterna agerat rättsvidrigt när de trots det dömde Wa Lone och Kyaw Soe Oo för spioneri.