Annons: Årets dagstidning 2019
Niklas Orrenius. Foto: Magnus Bergström

Niklas Orrenius är årets Hedeniuspristagare

Ingemar Hedenius-priset 2018 går till DN-journalisten Niklas Orrenius för "hans fördjupande och modiga reportage i samhällsfrågor".

Niklas Orrenius, journalist på Dagens Nyheter och författare till flera böcker, får ta emot årets Ingemar Hedinus-pris.

Priset delas ut årligen av förbundet Humanisterna och ska gå till en person eller organisation som verkar i filosofen Ingemar Hedenius anda, exempelvis genom kritisk granskning av religion och inhumana föreställningar, som främlingsfientlighet och rasism.

”Niklas Orrenius förmåga att belysa dessa frågor och att förmedla andras röster i en föränderlig samtid beväpnar läsaren sinnen med andra bilder än förförståelsens”, säger Humanisternas ordförande Anna Bergström i ett pressmeddelande.

I juryns motivering lyfts särskilt hur Niklas Orrenius använder berättandet för att öka förståelsen ”för människor som delvis lever under andra omständigheter än majoritetsbefolkningen och därigenom skapar han klarhet i komplexa frågor.”

Prisceremonin hålls lördagen den 17 november på Medelhavsmuseet i Stockholm.