Annons: Mediedagen 2019

Mordet på maltesisk journalist närmar sig lösning

Maltesiska utredare tror sig ha hittat hjärnorna bakom mordet på den grävande journalisten Daphne Caruana Galizia.

Den maltesiska granskande journalisten Daphne Caruana Galizia arbetade med att avslöja maktmissbruk och korruption. När hon mördades av en bilbomb för drygt ett år sedan höll hon på med en kartläggning av högt uppsatta personers kopplingar till de så kallade Panamadokumenten. Det stora avslöjandet om förekomsten av avancerad skatteplanering inom EU, som ett stort antal grävande journalister från det internationella nätverket ICIJ arbetade med, publicerades kort efter hennes död.

Nu har maltesiska utredare identifierat åtminstone ett par personer som misstänks ha planerat mordet på Daphne Caruana Galizia. Det hävdar högt uppsatta källor inom utredningen, skriver Times of Malta. Personerna ska ha gett tre män, som sitter frihetsberövade, i uppdrag att plantera bilbomben som tog hennes liv. Motiven dem emellan ska ha skiljt sig åt.

Mordet på Daphne Caruana Galizia uppmärksammades stort runt om i världen och ledde till en diskussion om Malta som rättsstat.