Annons: Mediedagen 2019

Åklagare yrkar dödsstraff för journalistmord

Fem personer som misstänks för mordet på exiljournalisten Jamal Khashoggi kan straffas med döden – om åklagarna får som de vill.

De saudiska åklagarna yrkar dödsstraff för fem av de personer som misstänks för det brutala mordet på journalisten Jamal Khashoggi. Det framgick av ett uttalande på torsdagen, rapporterar TT. Totalt är 21 personer gripna och elva personer åtalade för inblandning i mordet.

Enligt en talesperson för den saudiska åklagarmyndigheten drogades och dödades Khashoggi i samband med ett besök på saudiska konsulatet i Istanbul i början av oktober. Därefter styckades kroppen och fördes ut från konsulatet. Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman uppges inte ha varit inblandad i mordet. I stället ska det vara ett beställningsjobb av två högt uppsatta tjänstemän.

Saudiarabien återfinns på plats 169 av 180 2018 års pressfrihetsindex som sammanställs av Reportrar utan gränser.