Annons: Mediedagen 2019
Sydsvenskans grävande reporter Jens Mikkelsen. Fotograf: Lars Brundin

Sydsvenskans reporter får Cordelia Edvardson-priset

Sydsvenskans grävande reporter Jens Mikkelsen får ta emot Cordelia Edvardson-priset.

Jens Mikkelsen står bakom flera uppmärksammade reportage. I ett av dem avslöjade han väktares våld mot pojkar på Malmö central. I ett annat bostadsföretaget HSB:s gräddfiler i Lund. I ett tredje Malmö kommunala bostadsbolags hemliga svartlistning av hyresgäster.

För sin journalistiska skärpa prisas han nu med årets Cordelia Edvardson-pris. Juryns motivering lyder: ”Med skicklig hand och gott omdöme avtäcker han stora dramer som döljs i vardagens notiser. Utgångspunkten är alltid den enskilda människan men skildringarnas privatpersoner är aldrig privata: Jens Mikkelsen visar hur individens öde hänger samman med samhället.”

Utdelningen sker den 20 september på Filmhuset, Bio Mauritz, i Stockholm.

Cordelia Edvardson-priset instiftades i den långvariga Svenska Dagbladet-medarbetarens namn 2010. Bakom initiativet stod Institutionen för mediestudier vid Stockholms universitet. Priset, som delas ut vartannat år, ska gå till en journalist med ”ett starkt engagemang, ett personligt tilltal och en blick för det stora i det lilla”. Tidigare pristagare är Cecilia Uddén (2010), Richard Swartz (2012), Tom Alandh (2014) och Magda Gad (2016). Prissumman, om 10 000 kronor, doneras av Svenska Dagbladet.

I juryn sitter Christina Jutterström, Peter Kadhammar, Kaj Schueler, Axel Andén (Medievärldens ansvarige utgivare, reds. anm.), Anne Lagercrantz och Ester Pollack.