Annons: Mediedagen 2019

Sveriges Radio lanserar valkompasser på åtta språk

Lagom till höstens val släpper Sveriges Radio valkompasser på svenska, engelska, arabiska, persiska/dari, sydkurdiska/sorani, nordkurdiska/kurmanci, somaliska och på lätt svenska.

Inför valet har flera svenska mediehus valt att släppa valkompasser. I förra veckan lanserade till exempel Sveriges Television (SVT) 290 valkompasser, en för varje kommun och landsting, som de också låter lokalmedier publicera.

Mediehusens valkompasser har hittills sett ut på lite olika sätt, dock har samtliga varit på svenska. Men nu släpper Sveriges Radio valkompasser på åtta olika språk; svenska, engelska, arabiska, persiska/dari, sydkurdiska/sorani, nordkurdiska/kurmanci, somaliska och på lätt svenska.

Vi har en stor publik som efterfrågar nyheter på andra språk än svenska. Det här är vår service till dem”, säger Karin Lindblom, digitalchef på Ekot.

SR:s valkompasser är ett samarbete mellan Ekoredaktionen och TT. Ekots redaktion Radio Sweden har formulerat frågor och påståenden på de olika språken.

”Det är fint med demokratin. Det händer knappt att vissa av våra språk, bland annat kurdiska, får möjligheten att ha en valkompass på eget språk”, säger Nasser Sina på Ekot Radio Sweden, som bland annat arbetat med kompasserna på persiska och kurdiska.

Läs också

SVT lanserar 290 lokala valkompasser