Annons: Mediedagen 2019

Hopp för frigivande av Dawit efter fredsuppgörelsen

Morgonkollen

Att Eritrea och Etiopien nu efter många år av konflikter tecknat ett fredsavtal ger hopp för ett frigivande av den fängslade svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak.

Journalisten Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea sedan 2001 utan rättegång. Sverige har länge jobbat för hans frigivande – dock utan resultat. Men när Eritrea och Etiopien nu efter decennier av konflikter kommit överens om en fredsuppgörelse ökar hoppet att få Dawit Isaak fri.

Utrikesminister Margot Wallström (S) är försiktigt positiv:

”Det kan ha en inverkan att man nu faktiskt kommer till ett fredsavtal. Om man gör det så bör ju också sanktionerna falla så småningom – om det som var anledningen till att sanktionerna infördes faktiskt försvinner – vilket skulle kunna underlätta för sådana diskussioner”, säger hon till TT.