Fojo bakom skyddsapp för journalister

Morgonkollen

Medieinstitutet Fojo har varit med och tagit fram en app som skydda journalister som bevakar sommarens val i Zimbabwe.

Appen ”JournoSOS” fungerar så att en journalist genom den kan aktivera ett nödnummer som går till ett medieskyddsteam i vilket bland annat jurister och vårdpersonal ingår. Journalisten kan också ange direkt i appen varför den larmar genom att välja mellan kategorier som överfall, censur eller utvisning.

På Reportrar utan gränsers årliga pressfrihetsindex hamnar Zimbabwe på plats 126 av 180, vilket innebär att situationen är svår för journalister. Enligt organisationen ökar antalet brott mot pressfriheten i en skrämmande takt i landet. Situationen har dock förbättrats något sedan diktatorn Robert Mugabes avsattes, enligt Kulturnytt.