Marie Johansson Flyckt, ansvarig utgivare på Hall Media

Värnamo Nyheter får en ledarsida

Drygt tre månader före valet inför Värnamo Nyheter en ledarsida som ska vara oberoende liberal. Utgivaren Marie Johansson Flyckt hoppas att opinionstexterna ska ge läsarna bränsle att bilda sig en egen uppfattning i olika frågor.

Från och med i dag har den Hall Media-ägda fyra dagars-tidningen Värnamo Nyheter avdelning för ledare på sidan 2 i tidningen samt på vn.se. Tanken på ett införande har funnits i flera år, berättar Marie Johansson Flyckt, ansvarig utgivare på Hall Media. Men nu var det dags.

– Jag tycker att en lokaltidning behöver en ledarsida. För förutom att en tidning ska förmedla nyheter, informera, underhålla och ge läsarna kunskapsunderlag inför beslut de behöver fatta, ska den också driva debatten framåt och bidra till politisk analys. Ge läsarna mer bränsle att bilda sig en egen uppfattning, helt enkelt.

Varför har det dröjt?

– Mycket i tidningsvärlden bygger på tradition. Värnamo Nyheter har haft insändare och debattartiklar, men vi har saknat en ledarsida. Tankarna på ett införande har dock funnits sedan jag tillträdde för två år sedan – och när vi nu landat i hur vi vill ha det är det bara att köra. Är det någon gång det ska införas är det väl nu inför valspurten.

Bland Hall Medias tidningar är den stora majoriteten, 9 av 10, oberoende liberala. Samma politiska hållning får Värnamo Nyheter. Alla ledare – byrå såväl som egenproducerade – är osignerade medan ledarkrönikorna är signerade. Just nu pågår rekryteringen av lokala ledarkrönikörer. En är redan på gång, berättar Marie Johansson Flyckt. Och flera namn finns på listan över personer hon ska ta kontakt med.

Vilka nya perspektiv vill ni tillföra med ledarsidan?

– Att vi över huvud taget tillför ett perspektiv är ju nytt, men det jag hoppas är att ledarsidan ska bidra med är en röst inom lokala frågor och att den ska komma med en en utmanande, analytisk och ifrågasättande sida gentemot politiken. Det vore tråkigt om det bara blev en sida man bläddrar förbi.

Hur tror du att läsarna kommer att ta emot den?

– Det kommer säkert finnas de som oroas över om – och i så fall hur – tidningen påverkas. Därför har jag skrivit en krönika om varför en ledarsida behövs och hur vi gör skillnad på oberoende nyhetsjournalistik respektive åsiktsdriven opinionsjournalistik, säger Marie Johansson Flyckt och fortsätter:

– Men jag hoppas att läsarna ska ta tycka att det är roligt med denna nya avdelning. Vi tar ju inte bort något för att tillföra det här utan det är ju ett tillskott. Man kan ju tycka att det som uttrycks i opinionstexterna är fullkomligt idiotiskt och bli jättearg vid frukostbordet, men där och då utmanas ju också människors tankar.

Ledarmaterialet på Värnamo Nyheter ligger öppet precis som det gör på övriga av Hall Medias titlar. Att det ska komma alla till del är viktigt, säger Marie Johansson Flyckt, eftersom ambitionen är att främja samhällsdebatten.

 

Här kan du läsa mer om införandet av en ledarsida.