Annons: Fojo
Terese Cristiansson blir ny utrikeskorrespondent för TV4 i Mellanöstern.

Terese Cristiansson vill ta publiken till hemliga miljöer

TV4:s tillträdande Mellanöstern-korrespondent Terese Cristiansson berättar om vad som driver henne ute på fältet. Och hur de krafterna inte förändrats – men fördjupats – under åren som resande reporter.

I fredags stod det klart att DN:s Mellanöstern-korrespondent Terese Cristiansson går till TV4 för att ersätta Samir Abu Eid som haft samma roll där.

– Det känns roligt, spännande och pirrigt. Jag är oerhört tacksam över att få möjlighet att gå från ett bra ställe till ett annat, säger Terese Cristiansson till Medievärlden.

Terese Cristiansson föddes och växte upp i skånska Hammenhög. Redan som ung var siktet inställt mot att bli journalist. Och även längtan ut i världen fanns tidigt.

– Som liten var min bild att journalistyrket bara handlade om att åka ut i världen och intervjua folk. Vad jag hade fått det ifrån vet jag inte, Barnjournalen kanske? säger hon och skrattar.

Men innan hon själv gav sig ut på resande fot skulle hon tillbringa några år på redaktionsgolven på Skånska Dagbladet, Kristianstadsbladet som kriminalreporter på Expressen. 2007 lämnade hon dock Sverige och sedan dess har hon bland annat bott i Kenya och Afghanistan, varifrån hon rapporterat för flera olika uppdragsgivare på frilansbasis.

Men de senaste två åren har hon varit stationerad i Istanbul för Dagens Nyheters räkning. Hon rekryterades till tidningen 2016 i samband med att den startade en redaktion i staden.

– Det har varit fantastiskt att jobba på Dagens Nyheter som så tydligt satsar på utrikesjournalistik. Jag kommer verkligen att sakna de fantastiska redaktörerna där. Men jag har varit skrivande i många år nu och erbjudandet från TV4 var därför en chans att kasta mig ut känslomässigt och få prova ett för mig nytt medium.

Dagens Nyheters redaktionschef Caspar Opitz kommenterar Terese Cristianssons val att lämna.

– Tråkigt för oss. Terese har varit en lysande och högt uppskattad medarbetare och jag vet att hon har trivts bra på DN. Men samtidigt: roligt att hon får nya chanser i livet – jag är övertygad att hon kommer att göra strålande insatser i Tv4.

En av Terese Cristianssons starkaste drivkrafter är viljan att beskriva ”vanliga” människors situation – och hur stora politiska världshändelser påverkar dem, säger hon. I centrum för hennes berättelser står inte sällan kvinnor och barn.

– Det har blivit mitt fokus eftersom den region jag befinner mig är otroligt maskulin och patriarkalt styrd. Men också för att kvinnorna ofta antingen beskrivs som offer eller inte beskrivs alls, säger hon och fortsätter:

– Man måste inte alltid berätta om kvinnornas situation, men man måste se dem som den del av befolkningen de faktiskt är och prata med med dem. Det har inte alltid skett inom utrikesrapporteringen, men som tur är håller det på att förändras.

Nu ser hon fram emot att få nå ut med sina historier genom tv-mediet.

– Jag tror utmaningen blir att hitta rätt människor som kan berätta och beskriva situationer och samtidigt ge en fördjupning. Tv är mer ett känslomedium, i text är det lättare att ”skriva in” komplexitet.

Hon hoppas också kunna ta med publiken till oväntade platser:

– Jag drivs av att ta med publiken in i hemliga, dolda miljöer. Men det är en svår journalistik som innebär flera risker.

Har dina drivkrafter förändrats under åren du varit ute?

– Nej, de har nog snarare fördjupas. Sedan tror jag att jag lägger ribban högre för sig själv. Nu vill jag gärna göra kvalificerad, granskande utrikesjournalistik. Det kanske jag inte tänkte att jag skulle göra när jag började.

Vad ser du som de viktigaste ämnena att bevaka i Mellanöstern just nu?

– Det finns flera pågående situationer som behöver följas noggrant. Israel-Palestina är en ständigt pågående sådan som nu återigen blossat upp. Israel-Iran är en annan. I närtid ser jag valet i Turkiet som en av de viktigaste händelserna, i och med att landet kommer att skifta konstitution om Erdogan väljs, säger Terese Cristiansson och fortsätter:

– Och så Jemen förstås. All världspolitik som har med Mellanöstern att göra är samlad i Syrien och Jemen. Vad som sker där kommer att vara avgörande för hela regionens utveckling.

Läs också

Terese Cristiansson till TV4

Samir Abu Eid återvänder till SVT