Annons: Fojo
Terese Cristiansson blir ny utrikeskorrespondent för TV4 i Mellanöstern.

Terese Cristiansson till TV4

Den mångåriga och flerfaldigt prisade utrikeskorrespondenten Terese Cristiansson ersätter Samir Abu Eid på TV4.

I fredags rapporterade Medievärlden att Samir Abu Eid efter tre år slutar bevaka Mellanöstern för TV4:s räkning för att i stället göra det för SVT. Nu står det klart att han ersätts av Terese Cristiansson.

”Terese är en världsreporter med lång erfarenhet av att granska makten, politiken och skildra människorna som drabbas. Vi är mycket glada över att kunna välkomna henne till oss”, säger Viveka Hansson, programdirektör nyheter och samhälle TV4, i ett pressmeddelande.

Som Mellanöstern-korrespondent för TV4 kommer Terese Cristianssons arbete att utgå från Istanbul, Turkiet. Sedan årsskiftet 2016/2017 har Terese Cristiansson varit en del av DN:s utrikesredaktion och rapporterat från området. Dessförinnan bevakade hon Mellanöstern för en rad tidningar och uppdragsgivare, däribland Expressen.

De tittare som kollade på TV4:s programserie Korrarna (2014) har tidigare kunnat följa Terese Cristianssons arbete ute på fältet. Om livet som utrikeskorrespondent har hon också berättat i sitt sommarprat från 2015.

”Jag ser verkligen fram emot att blir en del av TV4:s utrikesredaktion, och hoppas kunna ge viktiga och oväntade inblickar i livet här i Mellanöstern. Att göra tv i den här formen blir nytt för mig. Det känns som en fantastisk möjlighet att kunna nå så många människor och förhoppningsvis beröra. Lite pirrigt men framförallt otroligt kul”, säger hon.

Genom åren har Terese Cristiansson bland annat fått ta emot Nils Horner-priset och Wendela-priset för sin rapportering.

Hon har också skrivit böckerna Himmel och helvete. Mord i Knutby (2004), Hagamannen –– så våldtogs en stad (2006) och Talals hus. Bakom stängda dörrar i kvinnornas Gaza (2010).

 

I morgon publicerar Medievärlden en intervju med Terese Cristiansson.

Läs också

Samir Abu Eid återvänder till SVT