”Putilov” nekas pressackreditering till riksdagen

Eftersom "Egor Putilov" anses utgöra en säkerhetsrisk får han inte tillstånd att arbeta i riksdagshuset. Den bedömningen gör riksdagsförvaltningen i sitt beslut om avslag på ansökan.

För att arbeta i riksdagshuset måste mediehusens medarbetare ha en särskild pressackreditering som beviljas av riksdagsförvaltningen. En av dem som ansökt om en sådan är den tidigare SD-anställda ryska man som Aftonbladet tidigare avslöjat har skrivit artiklar och debattartiklar i de påhittade namnen ”Egor Putilov” och ”Tobias Lagerfeldt”. I dag arbetar mannen som reporter på Samhällsnytt (före detta Avpixlat, reds. anm.).

Men riksdagsförvaltningen har beslutat att ge avslag på hans ansökan, rapporterar dn.se. Anledningen är att han anses utgöra en säkerhetsrisk. I beslutet skriver riksdagsförvaltningen att det finns risk att han använder en pressackreditering ”för att inhämta skyddsvärd information eller för att på annat sätt försöka påverka riksdagens och riksdagsförvaltningens säkerhetskänsliga verksamhet”.

Beslutet kan komma att överklagas hos riksdagens överklagandenämnd.