Kommunalråd efterforskade SVT:s källor

Vid två olika tidpunkter ska kommunalrådet i Umeå ha försökt ta reda på vilka SVT:s uppgiftslämnare inom kommunen är.

Det var under arbetet med en publicering om att två kommunchefer blivit avstängda som ett kommunalråd i Umeå vid två tillfällen undrade vilka SVT:s anonyma källor var, rapporterar SVT Nyheter Västerbotten. Först i ett telefonsamtal med SVT Umeås reporter Maria Ehrlin, och senare under en inspelad intervju.

När SVT undrar om kommunalrådet gjort ytterligare efterforskningar av källorna bland sina egna tjänstemän vägrar han svara. Det trots att frågan ställs totalt sju gånger.

Kommuner eller andra allmänna organ får inte försöka ta reda på vem som lämnat information som är avsett för publicering. Sådan efterforskning av källor är ett grundlagsbrott och kan ge fängelse i upp till 12 månader.