Ingrid och Joachim Wall. Foto: Adam Perez

Kim Walls föräldrar skriver bok

Föräldrarnas bok om Kim Wall som utkommer i höst ska handla om hennes journalistiska kall och gärning.

Genom Boken om Kim Wall – när orden tar slut (Albert Bonniers Förlag, 2018) vill föräldrarna att Kim Wall och den journalistik hon hann göra fram till sin död ska leva vidare. Berättelsen är skriven av föräldrarna Ingrid och Joachim Wall. Den 9 november i år släpps boken – och det blir Kim Walls journalistiska kall och gärning som kommer att stå i fokus.

”Genom att berätta Kims historia vill vi ge andra människor som drabbats av katastrofer ett hopp om att livet kan gå vidare, på något sätt. Det har skrivits 10 000-tals artiklar om det dåd som ändade Kims liv, och om den man som dömts för detta. Nu är det dags att Kim får ta plats, att bilden av henne förändras från ett anonymt brottsoffer till den självständiga och fantastiska yrkesperson och kvinna hon var”, säger Ingrid och Joachim Wall.

Kim Wall anmäldes saknad natten till den 11 augusti när hon inte kommit tillbaka från en tur med den danske uppfinnaren Peter Madsens ubåt. Wall befann sig på båten för att skriva ett reportage om Madsen. Den danska polisen fattade misstankar mot Madsen kort efter att han kommit i land och grep honom tidigt för mord alternativt dråp, en brottsrubricering som senare kommit att ändras. De efterföljande veckorna hittades hennes kroppsdelar i vattnet utanför Köpenhamn. I slutet av april dömdes Madsen av Köpenhamns Byret till livstids fängelse för mord, brott mot griftefriden och sexualbrott under särskilt försvårande omständigheter.