Annons: Fojo

DN om rapporteringen kring Sandvikenrapporten

Morgonkollen

DN:s artikel från maj 2014 om en kommun som tjänat en halv miljard kronor på invandring används i dag som ett slagträ i debatten om mediernas påstådda mörkläggande. I ett reportage berättar nu DN om hur nyhetsartikeln fick evigt liv.

I går publicerade Dagens Nyheter en artikel om hur en fyra år gammal artikel i samma tidning används som bevis för att medier mörkar påstådda kostnader och problem kopplade till invandringen.

Artikelns utgångspunkt var revisionsbolaget PWC:s Sandvikenrapporten, som senare skulle få mycket stark kritik. I dag konstaterar DN:s chefredaktör Peter Wolodarski att nyheten, på grund av det som senare framkommit om rapporten, inte borde ha publicerats. Trots det låter han den dock stå kvar:

”I och med att det blivit en så stor sak så blir det märkligt att radera den. Det är också att göra våld på historien, nu får den stå där med den uppdaterade kritiken.”

Reportaget om Sandvikenrapporten – och den långlivade DN-artikeln – går att läsa här.