Annons: Fojo

Putinkritisk journalist skjuten

Arkadij Babtjenko var en av de mest kända ryska krigskorrespondenterna och mycket kritisk till ryska aggressioner i Syrien och Ukraina. Han sköts ihjäl i sitt hem igår. UPPDATERAD

Han flydde från Ryssland till Prag och sedan vidare till Ukraina förra året för att han kände sig hotad i hemlandet. Detta sedan han kritiserat myndigheterna i samband med att ett ryskt trupptransportplan störtat i Svarta havet, skriver Reuters.

Arkadij Babtjenko har en bakgrund som soldat i Tjetjenien och har sedan bevakat många konflikthärdar där Ryssland varit inblandat.

I DN skriver rysslandskorrespondent Anna-Lena Laurén: ”Arkadij Babtjenko var bara intresserad av en sak – sanningen”.

 

UPPDATERAD: Arkadij Babtjenko lever. Efter denna artikels publicering kom nya uppgifter om”mordet” på Arkadij Babtjenko var iscensatt av ukrainsk säkerhetstjänst för att – som den menar – stoppa ett verkligt mordförsök som ska ha beställts av den ryska regeringen. Läs mer här.