Annons: Mediedagen 2019
Forskaren Emma Frans knyts till SVT. Foto: Niklas Nyman.

Emma Frans till SVT

SVT Nyheter har rekryterat den prisade vetenskapsskribenten Emma Frans. UPPDATERAD

Forskaren och vetenskapsskribenten Emma Frans går till SVT Nyheter. Där kommer hon att ta plats som expert i Morgonstudion och – tillsammans med kollegorna på redaktionen – göra korta förklarande videoklipp om vetenskap, så kallade explainers.

”Jag är väldigt glad över att få samarbeta med SVT eftersom vi har gemensamma målsättningar om att göra vetenskap tillgängligt och underhållande. För egen del är det en spännande utmaning att arbeta med rörlig bild och fortsätta att utvecklas som folkbildare”, säger Emma Frans.

Emma Frans forskar vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik på Karolinska institutet. Hon undervisar också i vetenskaplig metodik och medverkar regelbundet i Svenska Dagbladet, vilket hon kommer att fortsätta med. Förra året fick hon ta emot Stora Journalistpriset i kategorin Årets röst för att hon ”tar striden mot faktaresistensen och med vetenskaplig skärpa avslöjar nätets seglivade myter.”

”Emma Frans är unik i att lyckas folkbilda och roa samtidigt. Hon är sylvass vetenskapligt resonerande på samma gång. Det blir jättespännande att se vad vi kan åstadkomma tillsammans”, säger Kristian Lindquist, Digital programchef på SVT Nyheter.

Lilla Aktuellts Lowe Östberg leder satsningen på explainers som Emma Frans kommer att arbeta med. Projektledare för Morgonstudion är Marit Hübinette.