Efter SVT:s granskning – Arbetsförmedlingen stoppar webbtjänst

I veckan avslöjade SVT att Arbetsförmedlingens verktyg Jobbskills kan användas för flyktingspionage. Nu stoppas webbtjänsten tillfälligt.

Webbtjänsten Jobbskills gör det möjligt för arbetsgivare att söka efter arbetskraft bland asylsökande som lämnat information om exempelvis utbildning och språkkunskaper.

Men i tisdags avslöjade SVT att verktyget kan utnyttjas av personer som utger sig för att vara arbetsgivare men som i själva verket ägnar sig åt flyktingspionage. Dessutom visade en intern utredning, som påskyndats av SVT:s granskning, att hanteringen kan bryta mot registerlagstiftningen.

Dagen därpå kallades Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg upp till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Några timmar senare meddelade Arbetsförmedlingen att webbtjänsten stoppas tillfälligt för såväl arbetsgivare som arbetsförmedlare.

”Jag kan konstatera att det finns osäkerhet i hur informationen används som de nyanlända skriver in i verktyget. Därför är det rimligt att vi vidtar den här åtgärden”, säger generaldirektör Mikael Sjöberg i ett pressmeddelande.