Burundi förbjuder mediebolag

Morgonkollen

Brittiska BBC och amerikanska Voice of America förbjuds från att arbeta i landet inför den stundande folkomröstningen.

Den 27 maj hålls en folkomröstning i Burundi i vilken president Pierre Nkurunziza kan säkra makten i landet fram till 2034.

På plats i landet finns flera internationella medier för att rapportera om valet. Men sedan i fredags och i sex månader framåt får varken brittiska BBC eller amerikanska Voice of America rapportera från Burundi, rapporterar Reuters. Det sedan mediemyndigheten i landet anklagat mediebolagen för att ha brutit mot landets medielagar.

”De här åtgärderna är ett öppet försök att tysta medierna under den här politiskt känsliga perioden, när folket i Burundi är i största möjliga behov av information för att kunna fatta viktiga politiska beslut”, säger Angela Quintal, på Committee to Protect Journalists, och vidare:

”Det är inte för sent att ompröva det här felaktiga beslutet.”