Annons: Mediedagen 2019
Facebooks grundare Mark Zuckerberg.

Zuckerberg får förklara sig för Europaparlamentet

Förra veckan vittnade Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg i den amerikanska kongressen. I dag möter han EU:s digitala chef Andrus Ansip i San Fransisco för att diskutera hanteringen av data.

EU:s kommissionär Andrus Ansip ska på tisdagen träffa såväl Facebooks som Googles vd för att diskutera informationssäkerhet och integritet, rapporterar Reuters.

Bakgrunden är den senaste tidens avslöjanden om att analysfirman Cambridge Analytica ska ha samlat in personuppgifter från upp emot 87 miljoner Facebook-användare. Dessa har sedan sålts vidare, bland annat till USA:s president Donald Trumps valkampanj.

I ett blogginlägg som publicerades på Facebooks nyhetsrum i går skriver Facebooks produktchef David Baser att sociala medier-nätverket är långt ifrån ensamma om att samla in data om sina användare. Som exempel lyfts att Twitter, Pinterest and LinkedIn har liknande funktioner som Facebook har.

”De här företagen – och många andra – erbjuder också annonsering. Faktum är att de flera webbsidor och appar skickar samma information till flera olika företag varje gång du besöker dem”, skriver David Baser bland annat.

Samtidigt möter företaget nya utmaningar. På måndagen beslutade en federal domare i San Fransisco att väcka grupptalan mot Facebook, rapporterar TT. Det efter att företaget anklagats för att ha processas användares bilder för ansiktsigenkänning utan tillstånd.