Annons: Mediedagen 2019

Nazisternas plakat med kända svenskar var förtal

En tryckfrihetsjury i Göteborgs tingsrätt har beslutat att plakatet med Willy Silbersteins bild var förtal i tryckfrihetslagens mening.

Journalisten Willy Silberstein var en av de kända svenskar som fanns på bild med plakat där de pekades ut som ”förbrytare” vid en nazistisk demonstration.

Nu har en tryckfirhetsjury kommit fram till att plakaten innebar förtal enligt Tryckfrihetsförordningen. Nu ska rätten ta ställning till om plakaten är att betrakta som tryckt skrift och ska konfiskeras. Den domen kommer 2 maj.

”En konfiskering innebär att plakatet ska förstöras och att den som framöver bär ett liknande kan gripas av polis”, säger Robin Enander, en av Willy Silbersteins tre ombud från den ideella föreningen Juridikfronten, till GP.