Annons: Mediedagen 2019

Faktisk.no faktakollar uppgifter om Sverige

Morgonkollen

Påståenden om Sverige blir allt oftare föremål för faktagranskning i Norge.

Den norska branschgemensamma faktagranskningstjänsten Faktisk.no kontrollerar i huvudsak påståenden som rör Norge. Men eftersom negativa – och ibland helt felaktiga – uppgifter om Sverige och migration fått mer utrymme i den norska politiska debatten kontrolleras nu även ofta dessa, rapporterar SR Ekot.

Kontrollen kan till exempel bestå i att den oberoende redaktionen, som är ett samarbete mellan flera medier, går igenom uppgifter från svenska myndigheter och tidningar för att kunna bedöma sanningshalten i ett påstående.

”Det används många exempel på kriminalitet, våldtäkter och andra ämnen från Sverige som gör att vi måste in och faktakolla, ringa svensk polis, få domar översända och se vad svenska tidningar skriver”, säger Kristoffer Egeberg redaktör för Faktisk.no till Ekot.