Annons: Årets dagstidning 2019
Hanna Stjärne, vd Sveriges Television. Foto: Janne Danielsson/SVT

EU-grupp om falska nyheter släpper rapport

Gruppen har tagit fram etiska riktlinjer och en process för hur de ska kunna efterlevas. En av dem som deltagit i arbetet är SVT:s vd Hanna Stjärne.

SVT:s vd Hanna Stjärne är en av 39 experter i EU-kommissionens grupp om desinformation som i veckan släpper sin första rapport.

”I samtalen i gruppen har det varit tydligt att betydelsen av journalistik och av trovärdiga oberoende medier ökar, inte minst i ljuset av spridningen av desinformation på nätet. De påverkanskampanjer som har synts i valrörelserna i flera europeiska länder har också diskuterats och inför valet i Sverige i höst kommer tillgången till trovärdiga nyheter digitalt att vara en nyckelfråga”, säger Hanna Stjärne i en kommentar.

I rapporten finns tio principer som rör den process som ska sätta de etiska riktlinjerna för de internationella digitala plattformsföretagen i verket. I rekommendationerna står bland annat att plattformsföretagen ska öka transparensen när det kommer till användardata och hur deras algoritmer fungerar. Det finns också förslag som begränsar plattformsföretagens möjligheter att tjäna pengar på desinformation. Dessutom uppmanas plattformarna att förbättra synligheten och tillgängligheten för nyheter från avsändare med stor trovärdighet.

I EU-gruppen, som går under namnet ”High Level Group on Fake News”, finns experter från olika områden: det journalistiska, akademin/forskningen, frivillighetsorganisationer/NGO:s och Facebook, Google och Twitter.

Läs också

Hanna Stjärne tar plats i EU-grupp om falska nyheter