Uppdrag granskning Säsong 19 - OS - ett orent spel: del 1 (publicerades 31/1-18). Foto: SVT Play

Skidvärldens kraftiga kritik mot SVT

Uppdrag gransknings program om misstänkt dopning har upprört skidvärlden. Inför kvällens reportage går skidlandslaget, Sveriges olympiska kommitté och Internationella skidförbundet (FIS) ut i ett öppet brev och kritiserar granskningen.

Just nu pågår förberedelserna inför vinter-OS i Pyeongchang. Samtidigt granskas skidåkarnas blodvärden för andra gången av SVT:s flaggskepp Uppdrag Granskning (UG). Bland annat beskrivs hur två svenska skidåkare har avvikande blodvärden, vilket kan vara ett tecken på dopning. Den första delen av OS – ett orent spel sändes förra onsdagen. I kväll sänds fortsättningen.

Granskningen har fått stor uppmärksamhet – och mött kritik. Inför kvällens program går nu skidlandslaget, Sveriges olympiska kommitté och Internationella skidförbundet (FIS) ihop och kritiserar granskningen i ett öppet brev, rapporterar Expressen.

Landslagsläkaren Per Andersson säger till Expressen att UG:s anklagelser mot de två åkarna bygget på helt felaktiga grunder och att det är oseriös journalistik.

”Det är oerhört många brister i de argument man använder sig av.”

 

Nils Hanson, ansvarig utgivare för Uppdrag granskning, skriver om granskningen här.