Produktionen av kulturjournalistik ökar

Morgonkollen

Antalet kulturtexter ökar – men kulturkritiken minskar. Och samtidigt blir kulturjournalistiken allt mer lik nyhetsjournalistiken. Det visar en undersökning som spänner över 30 år.

Ny forskning på kulturjournalistikens område visar att antalet det produceras allt mer kulturjournalistiska texter, rapporterar SR Kulturnytt. I pressen har det ökat med 30 procent under tiden 1985 till 2015. Samma siffra på Sveriges Radio, där produktionen överlag ökar, ligger på omkring 40 procent,.

Samtidigt, visar undersökningen, påverkar nya mediekanaler, plattformar och omorganisationer utbudet. Bland annat ser forskarna hur skillnaderna mellan kulturjournalistiken och nyhetsjournalistiken allt mer suddas ut.

Om studien:

Under åren 1985 och 2015 har forskarna undersökt antalet kulturjournalistiska texter som publiceras, under en vecka om året, i public service och några av Sveriges största tidningar.