Karin Bojs tilldelas Miljöpriset 2018.

Miljöpris till vetenskapsjournalisten Karin Bojs

Journalisten och författaren Karin Bojs får ta emot Sveriges ingenjörers miljöpris för sina journalistiska insatser på miljö- och klimatområdet.

Karin Bojs har en bakgrund som vetenskapsredaktör på Dagens Nyheter, en tidning som hon fortfarande skriver regelbundet i. Hon är också hedersdoktor vid Stockholms universitet och har skrivit böckerna Min europeiska familj och Svenskarna och deras fäder de senaste 11 000 åren. Den första fick hon ta emot Augustpriset för.

Sveriges ingenjörers miljöpris, om 75 000 svenska kronor, tilldelas hon för ”sina journalistiska insatser på miljö- och klimatområdet, präglade av fakta och förståelse.”

”Karin Bojs kännetecken är att aldrig slira med fakta utan utgå från de belägg som vetenskapen ger. Det gäller inte minst i miljöfrågor om exempelvis hantering av kemiska produkter och klimatförändringar. Ytterligare ett kännetecken är att hon på ett lättbegripligt sätt förklarar svåra frågor om hur de påverkar människor i vardagen”, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer och ordförande i Miljöpriskommittén, i ett pressmeddelande.