Kritik mot TV4:s filmbilder från terrordådet

Morgonkollen

Målsägandebiträden i terrorrättegången mot Rakhmat Akilov kritiserar TV4:s beslut att publicera tidigare ovisat filmmaterial från övervakningskameror.

Uppmaningen till TV4 från målsägandebiträdena är att kanalen ska ta bort filmmaterialet som visar den misstänkte terroristens färd längs Drottninggatan. Övervakningsbilderna visades i måndags och sedan dess ligger tillgängligt på TV4 Play.

”Vi blev ju bestörta. Flera av oss tyckte att TV4 gick över gränsen. Vi inser att det inte är olagligt, men att man inte tog hänsyn till brottsoffren och brottsoffrens anhöriga”, säger biträdet Göran Hjalmarsson till TT.

Fredrick Malmberg, nyhetschef vid TV4 Nyheterna, motiverar publiceringen av det stora allmänintresset och förklarar att man gått igenom materialet noggrant. Under det arbetet tog kanalen bort flera delar som inte ansågs vara publicerbara samt avidentifierade de personer som är synliga i filmerna.