Motstridiga uppgifter om frisläppande av turkiska journalister

Morgonkollen

Turkiets författningsdomstol har beslutat att släppa de två framstående turkiska journalister som suttit häktade i närmare ett och ett halvt år. Samtidigt rapporterar turkiska medier att en annan domstol fattat ett annat beslut.

Författningsdomstolens beslut att släppa Şahin Alpay och Mehmet Altan kommer efter att Europarådet i Strasbourg pressat det turkiska rättsväsendet. Enligt domslutet har den långa häktningstiden, om ett och ett halvt år, gjort att journalisterna fått sina rättigheter kränkta. Men efter att beskedet kommit spreds uppgifter i turkiska medier att en annan domstol beslutat att inte släppa journalisterna, rapporterar TT.

Den svenskkopplade statsvetaren och journalisten Şahin Alpay har skrivit krönikor för den numera nedlagda dagstidningen Zaman, som öppet kritiserat den turkiska regimen och president Recep Tayyip Erdogan. Mehmet Altan är ekonomiprofessor, författare och före detta chefredaktör för dagstidningen Star. Han syns också återkommande som kommentator i liberala turkiska medier.