Annons: Mediedagen 2019

”Kvinnors våldsutsatthet har tystats ned av journalister”

Morgonkollen

Forskarna Eva Lundgren och Jenny Westerstrand skriver i ett debattinlägg att journalistkåren aktivt valt att inte förmedla kunskaper om kvinnors våldsutsatthet i medierna.

De senaste decennierna har såväl den feministiska rörelsen som forskningen försökt förmedla kunskaper om kvinnors våldsutsatthet till media och till politiker, skriver forskarna Eva Lundgren och Jenny Westerstrand i en debattartikel i SvD. Men enligt författarna har den svenska journalistkåren haft en ovilja att lyfta problemet.

För 15 år sedan genomförde de två en omfångstudie om mäns våld mot kvinnor. Studien visade flera likheter med de vittnesmål vi tagit del av i samband med #metoo. Men den möttes av stort motstånd från journalistkåren, skriver debattörerna:

”Men mot studien reste sig Sveriges journalistkår i ett lika samlat som rasande angrepp. De drev det så långt som att studien granskades för misstänkt vetenskaplig ohederlighet (den friades). De erfarenheter vår forskning talade om förvisades till skamvrån. Så fel som vi hade var det knappt möjligt att ha, visste de kritiska journalisterna. Tills kvinnor nu höjer sina röster i Sverige.”