Annons: Mediedagen 2019
Daniel Nordström, utgivare och chefredaktör för Mittmedias tidningar i Västmanland och Stockholmsregionen. Foto: Tony Persson/VLT

”Granskningen av trollfabriken var lysande journalistik”

Året som gått...

Daniel Nordström, chefredaktör för bland andra VLT och Norrtelje Tidning, tycker att förra årets viktigaste publiceringar var SVT:s Fallet Kevin och EK:s Trollfabriken

Vad var årets stora mediehändelse?

– Den stora nyhetshändelsen var terrordådet på Drottninggatan. Den stora mediehändelsen var #metoo och alla upprop som följde i olika branscher. #Metoo ledde fram till många publicistiska överväganden och en viktig debatt om namnpubliceringar och pressetik. Framför allt hoppas och tror jag att #metoo är en kraft som på riktigt gör skillnad i samhället.

Vad var årets viktigaste publicering?

– Det görs så enormt viktig journalistik i Sverige under varje år. Det ska vi vara stolta över. Två viktiga publiceringar jag vill lyfta fram är SVT Dokument inifråns ”Fallet Kevin”. Jag tycker också att Eskilstuna-Kuriren har visat fortsatt publicistiskt mod. Granskningen av trollfabriken är lysande journalistik. Där är hela EK:s redaktion och framför allt reportern Mathias Ståhle värd stort beröm.

Vad var sämst under året?

– Att hoten och hatet mot mediehus och enskilda journalister fortsätter att öka. Att VLT:s reporter Håkan Slagbrand blev misshandlad, att Katrineholms-Kurirens chefredaktör Marie Hillblom blev attackerad – och att förundersökningen i båda fallen snabbt lades ner. Rättsväsendet måste prioritera brott mot demokratin, inte bara i ord utan även i handling.

Om du ska titta framåt; vad kommer prägla branschen nästa år?

– Fortsatt fokus på digital utveckling, givetvis, både redaktionellt och på annonsavdelningarna. Vi måste också hantera kostnaderna i print och där tror jag att fler tidningar kommer att gå ner i frekvens alternativt gå över till postdistribution. Jag tror också att vi kommer att se ökade samarbeten mellan mediehus, så att fler delar kostnaderna för digital utveckling. Vi går dessutom in i ett valår, som dels är intressant journalistiskt, dels riskerar att bli redaktionellt utmanande i form av hat och hot mot redaktioner samt ökad desinformation och fler trollkampanjer. Jag befarar att vi möter ett smutsigt valår. Det måste mötas med skarp journalistik och kloka publiceringsbeslut.