Annons: Mediedagen 2019

Brottsutredningar om nazistplakat läggs ned

Förundersökningarna om uthängningarna under nazistmarschen i Göteborg förra hösten läggs ned. Det eftersom de eventuella gärningspersonerna inte kunnat identifieras.

Den sista september förra året, i samband med Bokmässan i Göteborg, arrangerade nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) en demonstration i staden. Under marschen bar nazisterna plakat där journalister och politiker hängdes ut. En av dem som förekom på plakaten var Expressens chefredaktör Thomas Mattsson. I en intervju med Medievärlden kallade han nazisternas agerande för osmakligt, men han sade samtidigt att han inte tänkt polisanmäla.

En polisanmälan om förtal gjorde däremot den före detta journalisten Willy Silberstein. Drygt en månad senare stod det dock klart att ärendet inte kommer att utredas av justitiekanslern (JK) sedan JK konstaterat att nazistplakatet inte utgör något tryck- och yttrandefrihetsbrott.

I stället överlämnades ärendet till polisen. Men nu rapporterar Sveriges Radio att åklagare i Göteborg lägger ned brottsutredningarna om förtal då de som bar plakaten inte kunnat identifieras.

Läs också

Thomas Mattsson om uthängningen under nazistmarschen

Nazistplakat inget tryckfrihetsbrott