Sofia Olsson Olsén sjukskriver sig

Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén sjukskriver sig. Lena Mellin går in som tillförordnad.

Bakgrunden till sjukskrivningen är den press Sofia Olsson Olsén utsatts för som publisher, utgivare och arbetsgivare i samband med höstens uppmärksammade #metoo-rörelse, rapporterar Aftonbladet.  Anklagelser har riktats mot flera medarbetare på tidningen och Aftonbladets ledning har fått kraftig kritik för hur man hanterat de uppgifter som framkommit.

I helgen fick Schibsted Sveriges chef Raoul Grünthal besked om att Sofia Olsson Olsén behövde sjukskriva sig:

”Jag har fullt förtroende för Sofia Olsson Olsén och hoppas självklart att hennes frånvaro blir så kort som möjlig. Hon är viktig för Aftonbladet och utvecklingen av journalistiken och affären”, säger Raoul Grünthal till Aftonbladet.

Den senaste tiden har också kritik riktats mot Sofia Olsson Olséns beslut att stoppa publiceringen av Dokumentet 2.0, där kvinnor på tidningen anonymt berättar om övergrepp och sexuella trakasserier. Och i fredags stod det klart att redaktörerna lämnade projektet efter det stora interna missnöjet.

I går publicerade också Expressen en söndagskrönika av tidningens chefredaktör Thomas Mattsson där han redogjorde för Aftonbladets historia och kopplade ihop den med tidningens agerande under #metoo. Samtidigt namnpublicerade han två tidigare anonymiserade Aftonbladet-medarbetare och spekulerade i Sofia Olsson Olséns avgång och eventuella efterträdare. Medievärldens chefredaktör kommenterar publiceringen här.

I samband med Sofia Olsson Olséns sjukskrivning går Aftonbladets ställföreträdande ansvariga utgivare Lena Mellin in som tillförordnad.

Enligt Resumé pågår just nu ett stormöte på Aftonbladet.