Annons: Mediedagen 2019
Folkbladets chefredaktör Anna Benker.

Anna Benker om att lämna Folkbladet

Efter fyra år som chefredaktör på Folkbladet lämnar Anna Benker tidningen i samband med en omorganisation på VK Media. ”Naturligt med laget framför jaget”, säger hon till Medievärlden.

Medievärlden rapporterade i dag att VK Media kapar 14 tjänster i samband med ett sparpaket som ska minska kostnaderna med 8-9 miljoner kronor. Fyra av de redaktionella tjänsterna tas från Folkbladet i Umeå. En av dem som lämnar är tidningens chefredaktör och ansvariga utgivare Anna Benker.

– Sedan jag började här har Folkbladet sparat nästan 40 procent ur den redaktionella styrkan. Att då inte ta något ur ledningen när vi gör den här omorganisationen vore vansinnigt. Därför blir en konsekvens att jag sparar in min egen tjänst.

Det fanns en vakans i Lycksele, men Anna Benker ville inte spara i inlandet.

– Den vakansen är viktigare för tidningen. Därför gjorde vi så här i stället. Och det innebär att Folkbladet kommer kunna tillsätta en tjänst i Lycksele.

Det ligger ingen ilska bakom beslutet, försäkrar Anna Benker.

– Jag har fått ett riktigt Folkbladet-hjärta här med åren. Därför känns det naturligt med laget framför jaget. Den här omorganisationen ger tidningen styrka att satsa mer på den betalda prenumerationsaffären och det unika redaktionella materialet.

I samband med att Anna Benker lämnar försvinner chefredaktörsrollen från Folkbladet. I stället blir Erik Isberg redaktionschef och ansvarig utgivare på tidningen.

– Folkbladet lever vidare i trygga händer med Erik vid rodret. Publicistiskt är han en klippa och jag vet att han kommer att fortsätta utveckla Folkbladet i rätt riktning.

Vad Anna Benker ska göra nu är inte klart.

– Först och främst ska jag åka härifrån ett tag. Även om detta känns som rätt beslut behöver jag nog lite tid för mig själv för att sörja. Sedan får vi se vad som händer.

Vad kommer du att minnas från din tiden på Folkbladet?

– Drivet, inställningen och värmen. Både från medarbetarna och läsarna.