Hiertanämnden ska dela ut mer pengar

Sida och PK:s Hiertanämnd höjer beloppet för biståndsstipendierna som ska gå till journalisters studier i områden som berör svenskt utvecklingsarbete eller globala framtidsfrågor.

Tillsammans med PK:s Hiertanämnd har Sida beslutat att utöka sina journaliststipendier som går till journalister för studier, rapportering och granskning i områden som berör svenskt utvecklingsarbete. Stipendiernas syfte är att göra det möjligt för journalister att resa till utvecklingsländer och förbättra sin kunskap om utvecklingsfrågor och biståndsverksamhet.

Stipendiebeloppet höjs både totalt och för varje enskilt stipendium. Det för att underlätta djupare studier som också innefattar granskning och grävande journalistik, enligt ett pressmeddelande.

Höjningen innebär att Hiertanämnden kommer att dela ut 1 350 000 kronor varje år under tre år, med ett maxbelopp på 45 000 kronor till 30 stipendiater. Stipendierna söks i november genom Hiertanämnden.