Wall Street Journal-reporter döms till fängelse i Turkiet

Morgonkollen

En turkisk domstol har dömt Wall Street Journals reporter Ayla Albayrak till fängelse i två år och en månad för sin bevakning av landet.

Domstolen ansåg att hon gjort sig skyldig till att genom sina artiklar sprida terroristpropaganda som stöder förbjudna kurdiska separatistorganisationer.

”Domen mot Ayla i Turkiet är en väldigt oroande signal och innebär en intensifierad attack på pressen. Vi uppmanar turkiska myndigheter att omedelbart upphäva den”, säger Committee to Protect Journalists Europa och Centralasien-koordinator Nina Ognianova i ett uttalande.

Artikeln som fick turkiska myndigheter att agera var Urban Warfare Escalates in Turkey’s Kurdish-Majority Southeast som handlar om konflikten mellan turkiska styrkor och PKK och där hon bland annat intervjuade representater för en ungdomsorganisation som enligt Turkiet är kopplad till PKK.

Ayla Albayrak har dubbelt medborgarskap: finskt och turkiskt.