Tidningen Vagabonds allra första etta.

Vagabond firar 30 år

I år är det 30 år sedan resetidningen Vagabond startades. Det firas med en ”upptäck världen-dag” på Etnografiska museet i Stockholm nu på söndag.

I samband med 30-årsjubileet återupptar tillfälligt Vagabond evenemanget Resenärernas dag som man arrangerade tillsammans med Etnografiska museet flera år under slutet av 90-talet. Nu kallas dagen Upptäck världen.

Det första numret av Vagabond kom ut 1987. Bakom resetidningen stod Christian Nyreröd, Per J Andersson och Frank Fouganthine. Till en början höll redaktionen till i en ouppvärmd skrubb på Hornsgatan. År 2005 sålde grundarna tidningen till Egmont förlag, och där ligger den kvar än i dag. Numera har Vagabond 147 000 läsare per nummer, enligt siffror från Sifo Orvesto.

Genom åren har välkända skribenter som Kjell Westö, Stieg Larsson, ”Babben” Larsson, Gellert Tamas och Carl-Johan Vallgren synts i tidningen. Och i dag är Henrik Brandâo Jönsson, Karin Wallén, Martin Gelin och Peter Loewe några av de fasta frilansmedarbetarna.

Nu på söndag uppmärksammas resetidningens 30-årsjubileum bland annat med reseföredrag från Nepal, Japan, Indien, Sri Lanka och Kenya. Samtliga hålls på Etnografiska museet i Stockholm.