Premiär för Tunbjörks minnesrum

Två år efter sin bortgång får den Boråsfödde fotojournalisten Lars Tunbjörk ett minnesrum på Borås Konstmuseum.

Fotojournalisten Lars Tunbjörk (1956–2015) inledde sin karriär på Borås Tidning redan som 15-åring. Efter att ha gjort sin värnplikt på tidningen Värnpliktsnytt flyttade Tunbjörk till Stockholm där han var verksam som frilansfotograf. I början av 90-talet blev han känd för den större svenska publiken när han gav ut sin fotobok Landet utom sig (Journal, 1993) om folkhemslandet Sverige. Boken skulle senare bli en utställning som visades både i Sverige och utomlands – och fick stor internationell uppmärksamhet.

I Lars Tunbjörk-rummet på Borås Konstmuseum som nu öppnar ska besökarna kunna studera bilder och artiklar av Lars Tunbjörk. På sikt finns också planer på ett permanent Tunbjörkcenter i Borås, men en exakt plats är inte bestämd än, skriver SR Kulturnytt.

På Borås Konstmuseum arrangeras i dag ett symposium där NY Times Magazines bildchef Kathy Ryan deltar. Och så är det premiär för en utställning Lars Tunbjörks prisade backstagebilder från Paris Fashion Week 2005.