Foto: Sveriges Radio.

P4 Väst får besök av 50 radiomänniskor

Just nu befinner sig 50 personer från hela Europa i Uddevalla för att lära sig mer om hur Sveriges Radio arbetar med den senaste digitala tekniken.

I veckan är ett 50-tal personer från hela Europa på plats i Uddevalla för att studera Sveriges Radios tekniska utvecklingsarbete som kallas Next Generation (NXG). Arbetet med NXG, som har gjorts i samarbete med det tyska företaget LAWO, prisades nyligen av European Broadcasting Union (EBU) med Award for Technology & Innovation.

Next Generation har gjort det möjligt att lämna det traditionella kontrollbordet och i stället använda ett mixerbord i mobilen samt nyutvecklade sändarryggsäckar. Vilket underlättar en hel del vid sändningar utanför studion. Först att testa den världsunika tekniken var det nya digitala radiohuset P4 Väst i Uddevalla som invigdes i höstas.

Bland besökarna som är i staden mellan måndag och onsdag finns allt från studioreportrar till tekniker. De flesta kommer från europeiska public service-bolag. Tanken är att de, när de lämnar Uddevalla, ska ha med sig nya idéer och uppslag.