Var fjärde läsare har övergivit taltidningen

För tre år sedan digitaliserades taltidningen. Sedan dess har en fjärdedel av läsarna försvunnit.

Den nya taltidningen, ”Taltidningen 2.0”, skulle inte vara en sammanfattad version inläst på en CD-skiva som postades till läsarna. Distributionen skulle i stället ske genom internet, vilket gjorde taltidningen tillgänglig via smartphone, surfplatta, dator och talboksspelare. Dessutom erbjöds hela papperstidningens innehåll – till skillnad från tidigare.

Den nya tekniken skulle revolutionera taltidningen. Och förhoppningen var att tidningarna skulle nå nya kundgrupper. Men i stället har ett stort prenumeranttapp skett, rapporterar SR Kultur.

Tappet beror, enligt Richard Stones på Myndigheten för tillgängliga medier som Kulturnytt intervjuat, inte på att tekniken blivit för krånglig. I stället handlar det om en okunskap om att taltidningen finns samt hur den nya tekniken fungerar.