Annons: Mediedagen 2019

Lagercrantz bakom jättedonation till Grävfonden

Författaren och journalisten David Lagercrantz skänker en halv miljon kronor till Föreningen Grävande Journalisters stiftelse Grävfonden.

Genom donationen, som DN rapporterar om i dag, vill David Lagercrantz stärka den undersökande journalistiken som han beskriver som viktigare än någonsin:

”Det blir ju allt tydligare att det fria ordet är under attack i världen i dag. Antidemokratiska krafter växer sig starkare, och lögnen och desinformationen får ett allt större inflytande i det offentliga rummet. Undersökande journalistik är därför viktigare än någonsin. Det är på allvar nu”, säger han till DN.

Den stora gåvan gör att Föreningen grävande journalisters blivande stiftelse Grävfondens insamling nu passerat 1 miljon kronor.

Grävfondens syfte är att stärka den grävande journalistiken genom stipendier till utbildningar och annat. Samt att höja statusen för den granskande journalistiken.

David Lagercrantz är aktuell med boken Mannen som sökte sin skugga (Norstedts förlag, 2017). Boken är författarens andra uppföljare till Stieg Larssons Millenniumserie.