Kommentarsfälten som ska döda näthatet

I USA driver Washington Post och New York Times ett gemensamt projekt och i Sverige testar bland andra DN och Barometern nya lösningar. Medievärlden tillgängliggör nu Premiumrapporten ”På jakt efter framtidens kommentarsfunktion” av Malin Crona, som tidigare varit betalmaterial.

I somras inledde Gota Media ett samarbete med kommentarstjänsten Ifrågasätt, där Barometern.se blev piloten med start för två veckor sedan.

I mitten av augusti började Dagens Nyheter testa Ifrågasätts lösning, och tidigare i veckan utökades det testet till att även gälla Insidans artiklar.

Och i USA har Washington Post börjat testa kommentarsfunktionen Talk som skapats av The Coral Project, ett Mozillaprojekt i samarbete med Washington Post och New York Times, finansierat av Knight Foundation

”2015 var året då de sista kommentarsfälten dog och läsardialogen i princip helt flyttade ut på Facebook, dit också annonspengarna försvann. Men nu kommer lösningarna som ska döda näthatet och kanske kan flytta tillbaka en del av engagemanget och intäkterna till nyhetssajterna.” Så inleds Premiumrapporten ”På jakt efter framtidens kommentarsfunktion” av Malin Crona som publicerades på Medievärlden Premium 2 juni.

Nu finns den tillgänglig för fri läsning via denna länk (pdf).

Vill du läsa fler rapporter och analyser av Malin Crona och våra andra experter? Läs mer om Medievärlden Premium här.