Google-sök

Google får mångmiljardbot

Sökmotorn ska betala 23,6 miljarder kronor för att ha framhållit sina egna e-handelstjänster framför andras. Det har EU-kommissionen bestämt efter en stor granskning.

Kommissionens granskning som pågått i sju år och omfattar 1,7 miljoner nätsökningar visar att Google har missbrukat sin marknadsställning som sökmotor. Det sade EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager på en presskonferens i Bryssel som Dagens Nyheter refererar.

Genom att favorisera sina egna e-handelstjänster bryter Google mot EU:s antitrustregler. Därför har EU-kommissionen delat ut en bot på 2,42 miljarder euro vilket motsvarar 23,6 miljarder kronor. Företaget får nu 90 dagar på sig att upphöra med favoriseringen.

I ett uttalande säger Google att man överväger ett överklagande.