Annons: Mediedagen 2019

Thailändska regimen hotar att stänga ned Facebook

Förra veckan hotade den thailändska regimen Facebook med rättsliga åtgärder om sociala medier-nätverket inte tog bort ett 100-tal sidor med ”illegalt innehåll” inom ett par dagar.

Thailändska internetleverantörer pressas av regimen att strypa tillgången till Facebook i landet om inte sociala medier-nätverket rensar bort en stor mängd innehåll inom en viss tid, rapporterar Guardian. Det handlar bland annat om poster där kritik mot den thailändska kungafamiljen uttrycks. Thailändsk lagstiftning förbjuder nämligen den sortens kritik.

Tidsfristen gick ut på tisdagsförmiddagen svensk tid. Men enligt Guardian fanns Facebook tillgängligt även efter att deadline passerat.

Facebook har tidigare fått kritik för att man censurerat inlägg i Thailand på order av regimen. I januari uppmärksammade Techcrunch hur Facebook blockerat innehåll av en före detta korrespondent på Reuters. Mannen hade tidigare skrivit en bok om det thailändska kungahuset vilken bannlysts av regimen. Facebook ville inte kommentera händelsen.